Klantenservice

U kunt onze klantenservice bereiken door een email te sturen naar [email protected] of telefonisch op werkdagen van 09:00 – 17:00 via telefoonnummer 0181 – 470432.

 

Klachten

 

Wanneer u een klacht heeft omtrent uw bestelling via onze webshop, kunt u dit kenbaar maken via mail of telefoon. Binnen één werkdag krijgt u van ons een ontvangstbevestiging. U zult binnen drie werkdagen een terugkoppeling per mail of telefoon ontvangen. Wij streven er naar uw klacht binnen drie werkdagen op te lossen.
Het is ook mogelijk om uw klacht kenbaar te maken via het klachtenformulier van de Stichting Webshop Keurmerk.

1 Service
1.1 Hoe lang heb ik garantie op LED verlichting van Ledhandel.nl?

Op alle LED verlichting wordt een fabrieksgarantie van 1 jaar gegeven. Op toebehoren zoals voedingen, controllers en dergelijke is 1 jaar fabrieksgarantie van toepassing.

1.2 Kan ik mijn bestelling ook afhalen?

Nee, het is helaas niet mogelijk om een bestelling af te halen.

1.3 Kan ik een koop ongedaan maken of een product retourneren?

Het kan gebeuren dat een LED lamp niet aan uw wensen voldoet of dat deze niet goed past in uw armatuur. Geen probleem, Ledhandel.nl geeft u 14 dagen de tijd om te beslissen of u het product wilt houden. Bent u om wat voor reden dan ook ontevreden over een van onze LED producten, dan kunt u deze aan ons retourneren. Wij verzoeken u wel voordat u het product gaat retourneren contact met ons op te nemen met onze klantenservice via [email protected] of telefonisch op 020-3348505, dan kunnen wij met u de verdere afhandeling doornemen.

1.4 Een defect LED product ontvangen of vroegtijdig defect gegaan?

Een vroegtijdig defect kan met alle elektronica gebeuren, ook met LED verlichting. Om de kwaliteit van onze LED verlichting te garanderen, verlenen wij garantie. Als uw bij ons aangeschafte LED verlichting defect raakt neem dan contact op met onze klantenservice via [email protected] of telefonisch op 020-3348505.

2 Product
2.1 Welke wattage heb ik nodig?

Een makkelijk hulpmiddel om ervoor te zorgen dat u de goede lamp kiest is het delen door 5 van het wattage van de huidige halogeen lamp die u wilt vervangen door LED. Verder moet u rekening houden met de kleurtemperatuur. Verderop in de veel gestelde vragen staat een overzicht met de kleurtemperaturen van LED lampen.

2.2 Wat betekent GU10, MR16, E14, E27, PLC, etc.?

Dit zijn allemaal gestandaardiseerde typeaanduidingen van een verbinding tussen lamp en fitting. Indien u een bepaald type fitting heeft, dient een lamp gebruikt te maken van hetzelfde type.

2.3 Past een LED lamp in mijn huidige armatuur?

Tegenwoordig worden LED lampen zoveel mogelijk retro fit gemaakt, dat wil zeggen dat ze gelijkwaardig zijn aan de afmetingen van de vervangers. LED lampen kunnen in de lengte wat langer zijn dan een gloeilamp. Het kan ook voorkomen dat bij spotjes de LED lamp iets te breed is voor het armatuur en dan past deze niet. Let bij de aanschaf dus goed op de afmetingen die vermeldt staan bij het door u gekozen product.

2.4 Wat is het levensduur van LED?

Een LED lamp kan in theorie ongeveer 50.000 branduren meegaan (afhankelijk van het merk en type werkt een standaard gloeilamp gemiddeld 1.000 branduren, een spaarlamp tussen de 8.000 en 15.000 branduren en een Tl-buis tussen de 12.000 en 17.000 branduren en tot 66.000 met elektronische voorschakelapparatuur). In de praktijk blijkt een LED lamp 20.000 tot 40.000 branduren mee te gaan.

2.5 Wat betekent de IP-waarde van een lamp?

De IP-classificatie is een methode die internationaal toegepast wordt om aan te geven in welke mate elektrisch materiaal bescherming biedt tegen water, stof en schokken. De IP staat voor International Protection (soms ook Ingress Protection). De IP normering geeft aan in hoeverre het materiaal bestendig is tegen water, voorwerpen en stof door middel van een code die telkens uit minimaal twee cijfers bestaat. De IP aanduiding is internationaal genormaliseerd in de norm IEC 60529. De situatie en omgeving waarin het materiaal gebruikt zullen worden bepaalt welke IP klasse men dient te kiezen. Ook LED's worden ondergebracht onder de IP-classificatie. Een IP-code ziet er als volgt uit: IPXX. Hierin staat de eerste X voor een cijfer van 0 tot en met 6 die aangeeft in welke mate het elektrisch materiaal beschermd is tegen aanraking en binnendringen van voorwerpen zoals stof. De tweede X staat voor een cijfer van 0 tot en met 9 die aangeeft in welke mater het elektrisch materiaal beschermd is tegen indringing van vocht.

Beschermingsgraad tegen aanraking en binnendringing van voorwerpen:

  • IP0X: geen bescherming
  • IP1X: grote voorwerpen > bescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50 mm
  • IP2X: middelgrote voorwerpen > bescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12 mm
  • IP3X: kleine voorwerpen > bescherming tegen aanraking met een werktuig. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm
  • IP4X: spitse voorwerpen > bescherming tegen aanraking met een werktuig. Beschermd tegen aanraking met een draad. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1 mm
  • IP5X: stofbescherming > aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen.
  • IP6X: stofvrij > aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

Beschermingsgraad tegen vocht:

  • IPX0: geen bescherming
  • IPX1: drupdicht type 1 > geen schade indien onderhevig aan verticale druppels
  • IPX2: drupdicht type 2 > geen schade indien druppels vallend onder een hoek van 15°
  • IPX3: spatdicht > geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60°
  • IPX4: plensdicht > geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek
  • IPX5: sproeidicht > geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek
  • IPX6: waterbestendig > geen water indringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek
  • IPX7: dompeldicht > geen water indringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m)
  • IPX8: waterdicht > blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden
  • IPX9: vochtigdicht > blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk

Enkele voorbeelden van veelvoorkomende IP-codes:

  • LED IP20: deze lamp is nauwelijks beschermd tegen aanraking en kan geen waterspatjes verdragen. Enkel voor gebruik binnenhuis.
  • LED armatuur IP44: middelmatige bescherming tegen indringing van voorwerpen en middelmatige bescherming tegen water: plensdicht.
  • LED verlichting IP54: deze LED verlichting is stofbestendig en spatdicht.
  • IP65: beschermd tegen stof en water
  • IP68: ideaal voor gebruik in een zwembad. Stofvrij en waterdicht.
2.6 Wat betekent de kleurtemperatuur van een lamp?

De kleur van het licht heeft een grote invloed op de kleurbeleving van een ruimte. De kleurtemperatuur van de lichtbron speelt hierbij een essentiële rol. Licht wordt in de volksmond als koel of warm aangeduid. Voor een objectieve vergelijking van de kleurbeleving bij verschillende lichtbronnen zijn dergelijke subjectieve belevingen echter ongeschikt. Daarom is er een objectieve schaal bedacht, waarop de kleurtemperatuur wordt weergegeven. De kleurgradatie van het licht wordt vergeleken met het licht dat wordt uitgestraald door een sterk verhitte ijzeren staaf waarvan de temperatuur bekend is. Als je ijzer verwarmd wordt de kleur oranjerood. Hoe warmer ijzer wordt hoe witter de temperatuur. Men weet precies welke kleur het ijzer heeft bij welke temperatuur en daardoor is het makkelijk dezelfde schaal te gebruiken voor de uitstraling van het licht van een lamp. Het heeft dus niets te maken met de temperatuur van de lamp, maar slechts met de kleur van het licht. Op deze manier kan de lichtkleur worden uitgedrukt doormiddel van een temperatuurwaarde in Kelvin (K). We noemen dit de kleurtemperatuur (Tk). In de praktijk kan van de volgende categorieën worden uitgegaan:

  • 2.500 - 2.800 K = extra warm wit
  • 2.800 - 3.500 K = warm wit
  • 3.500 - 5.000 K = daglicht wit
  • > 5.000 K = koelwit
2.7 Wat betekent AC en DC?

AC betekent ‘Alternating Current' oftewel wisselspanning. Indien verlichting direct op het lichtnet (wat meestal voorkomt) aangesloten wordt, is het in Nederland altijd 230VAC (230 Volt Alternating Current). DC betekent ‘Direct current' oftewel gelijkspanning.

3 Technische vragen
3.1 Is mijn huidige transformator geschikt voor LED lampen?

Als u uw halogeenspotjes wilt vervangen door LED spotjes is het noodzakelijk om te kijken of uw bestaande halogeen transformator geschikt is om LED spotjes te voorzien van elektriciteit. LED lampen zullen een langere levensduur hebben met een gestabiliseerde transformator (LED voeding).

3.2 Waarom knippert of zoemt mijn 230V dimbare LED lamp?

Het probleem zit waarschijnlijk in de muurdimmer. Niet alle halogeendimmers werken goed in combinatie met een heel lage belasting zoals die van een LED lamp. De lamp is zo zuinig dat hij buiten het bereik valt van de dimmer waardoor de lampjes gaan knipperen of slecht dimbaar zijn. De oplossing is de zware halogeendimmer te vervangen door een voor LED geschikte dimmer, omdat deze een lagere minimale belasting heeft waardoor de LED lampen wel normaal en zonder geknipper dimbaar zijn.

3.3 Waarom flikkert mijn 12V LED lamp?

Het probleem zit waarschijnlijk in de transformator. Niet alle halogeen transformators werken even goed met een (extra) lage belasting zoals die van een LED lamp. De lamp is zo ‘zuinig’ dat de transformator in de war raakt en geen constante stroom meer levert. Het gevolg hiervan is dat de lamp gaat knipperen. De oplossing is de halogeen transformator te vervangen door een 12 volt LED transformator, deze zijn speciaal gemaakt voor een extra lage belasting.

3.4 Hoe warm wordt een LED lamp?

Standaard gloeilampen kunnen erg warm worden en zijn niet zomaar vast te pakken. LED lampen worden niet zo warm. Een LED lamp in een normale behuizing kan zo 40-50 graden worden. Buiten de LED lamp voelt u de warmte al snel niet meer. Dit is gunstig want het komt de brandveiligheid ten goede. Hoewel LED lampen minder warm worden, zijn ze wel gevoeliger voor hoge temperaturen. De levensduur van een LED lamp wordt verkort als deze gedurende lange tijd aan hoge temperaturen wordt blootgesteld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld afgesloten armaturen zonder luchtkoeling of LED verlichting boven een fornuis.

3.5 Mijn LED lamp staat uit maar blijft toch zwak branden

Er bestaat altijd een beetje stroomlekkage in uw elektriciteitskabels. Rond deze kabels is dus een klein beetje stroom aanwezig. Dit wordt inductiespanning genoemd. Een standaard gloeilamp heeft een behoorlijke hoeveelheid stroom nodig om aan te gaan. Een LED lamp heeft echter maar een klein beetje stroom nodig om te gaan branden. Door deze inductiespanning kan een LED lamp zachtjes blijven branden wanneer de schakelaar uit staat. Vaak zal deze inductiespanning per lampaansluiting verschillen. Probeer daarom de LED lamp op een andere plek in uw huis te gebruiken. U kunt ook een dubbelpolige schakelaar gebruiken. Dan is dit effect verholpen.

3.6 Kan ik zonder meer TL verlichting vervangen voor LED?

Elk armatuur is geschikt voor de LED TL vervanging, maar u dient er wel wat aan te veranderen. Een TL heeft om te kunnen starten een brander en een ballast nodig. Deze zijn voor de LED verlichting niet meer nodig. U moet daarom een eenvoudige aanpassing doen aan het armatuur; verwijder de starter en verbindt de ballast door of u kunt ervoor kiezen om een al in een armatuur gevestigde TL aan te schaffen.