De prijs van LED daalt: wat is het juiste moment om lampen te kopen?

LED wordt steeds goedkoper. Doordat de prijs van LED continu daalt is het de vraag wanneer u in moet stappen.


In het begin van dit millennium was de kwaliteit van LED verlichting nog niet zoals we dat vandaag de dag gewend zijn. Het licht was ongezellig, kil, koud en de duurzaamheid van LED verlichting was ook nog niet zoals dat zou moeten. De lampen waren relatief duur ten opzichte van gloei- en spaarlampen, waardoor LED verlichting niet populair was.
 

LED wordt steeds goedkoper, de techniek is eenvoudiger te fabriceren en fabrieken worden steeds efficiënter in het produceren van LED verlichting. De dalende trend van de LED prijs neemt de verwachting met zich mee dat LED verlichting steeds goedkoper wordt. Vaak wordt echter vergeten dat er door de aanbreng van LED verlichting meer bespaard wordt op energie dan wanneer u wacht met het kopen van LED verlichting en inzet op de dalende prijstrend.
 

De prijs van LED daalt

LED verlichting is lang een nieuwigheidje geweest, maar is de laatste jaren langzamerhand mainstream geworden en domineert inmiddels de gehele markt. Ongeveer de helft van alle lampen is op dit moment een LED-lamp en in 2020 zal het waarschijnlijk gaan om 75% van de gehele markt. De prijzen zullen hierdoor nog verder dalen door de toenemende concurrentie en afname van de productiekosten. In voorgaande jaren is de prijs van LED-lampen al meerdere malen gehalveerd.
 

Wanneer de kosten verder dalen wordt de terugverdienperiode van LED steeds korter. Overheden en grote bedrijven zijn daardoor steeds sneller geneigd om over te gaan op LED en precies dat maakt de productie van LED nog interessanter, brengt de kosten omlaag en creëert een klimaat waarin ook de kwaliteit van LED verlichting toeneemt.
 

LED wordt steeds zuiniger

Zoals al duidelijk is LED verlichting nu al een winstgevende investering en is het minder winstgevend om te wachten op zuinigere of goedkopere lampen en LED verlichting van hogere kwaliteit. De toekomst is gunstig gestemd als het gaat om de zuinigheid van LED, de lampen worden jaar na jaar zuiniger. Het gaat uiteindelijk om het terugdringen van de energiebehoefte van een lamp en deze wordt uitgedrukt in wattage. Het gaat niet zozeer om de relatieve besparing, maar om de energie die er in absolute zin verbruikt wordt.
 

Lichtkwaliteit van LED

De lichtkwaliteit van LED wordt steeds beter en ook de komende jaren worden hier waarschijnlijk nog grote stappen in gemaakt. Qua kleur is er al veel vooruitgang geboekt en zeker de komende jaren zien we het koude witte licht steeds minder terug. LED is verkrijgbaar in verschillende varianten en zeker wanneer de kleur van licht belangrijk is kunt u hier een investering voor rechtvaardigen. Anderzijds is dit voor thuis niet nodig en weegt deze meerprijs niet op tegen de voordelen die u met een warmere kleur behaalt. Vaak wordt er aangegeven dat LED koud en kil is, maar gelukkig is dat al lang niet meer het geval. Uiteraard is dit een kwestie van smaak en iets dat u zelf moet ervaren.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.