Hoeveel besparen LED-spotjes op jaarbasis en na 10 jaar?

Wanneer u uw energiebesparing op jaarbasis wilt uitrekenen doet u dit met een formule. Bekijk de formule voor 1 en 10 jaar.

U weet dat het mogelijk is om energie en geld te besparen met LED-spots. Om hoeveel energie dit gaat en welke kosten men hiermee bespaart wordt vaak niet nader bekeken. Echter is dit wel een manier om betrokkenen te overtuigen of om een transitie naar LED-verlichting überhaupt mogelijk te maken. In dit artikel ontdekt u hoe u eenvoudig kunt uitrekenen wat er te besparen valt met het installeren van LED-inbouwspots. Lees dit artikel van A tot Z om deze rekenmethode toe te passen.

 

Verlichting binnen u totale energieverbruik

Verlichting maakt meestal tot 15% van het totale energieverbruik uit en bij sommige woningen zelfs nog meer. Bij bedrijven loopt dit al snel op tot 30% en soms zelfs tot 60%.

 

Energiebesparing berekenen op jaarbasis

Wanneer u uw energiebesparing op jaarbasis wilt uitrekenen doet u dit met de volgende formule:

 

A x B x D x 365 dagen x E = F (gloeilampen)

A x C x D x 365 dagen x E = G (led-lampen)

 

We houden er bij deze formule rekening mee dat u op dit moment gloeilampen gebruikt, maar uiteraard kan het ook om halogeen of spaarlampen gaan.

 
U rekent uw besparing uit door G van F af trekken = F - G

  

A = Hoeveel lampen vervangt u?

B = Hoeveel watt is uw gloeilamp?

C = Hoeveel watt is uw LED-lamp

D = Hoeveel uur brandt uw lamp per dag?

E = Prijs per watt (prijs per kWh / 1.000)

 

Voorbeeld voor uw berekening

U gebruikt op dit moment 50 verschillende lichtbronnen met gloeilampen van 75 watt per stuk en u vervangt daarvan de helft voor LED-lampen van 5 watt per stuk. We rekenen op een brandduur van 5 uur per dag. We gaan uit van €0,25 per kWh. Vanuit deze gegevens vult u onze formule op de volgende manier in:

 

Kosten van gloeilampen per jaar: 25 x 75 x 5 x 365 x 0,23 / 1.000 = €787,03

Kosten van LED-lampen per jaar: 25 x 5 x 5 x 365 x 0,23/ 1.000 = €53,47

 

Uw besparing in dit rekenvoorbeeld: €787,03 - €53,47 = €734,56

 

Uiteraard is dit rekenvoorbeeld niet toepasbaar binnen een normaal huishouden. Over het algemeen komt de besparing op enkele tientjes tot ongeveer honderd euro per jaar.

 

Levensduur LED-verlichting en conventionele verlichting

Wanneer u berekent hoeveel kosten u bespaart met LED-verlichting is het van belang om ook de levensduur mee te nemen. Tegenwoordig is het verplicht om het aantal verwachte branduren weer te geven en op basis daarvan kunt u berekenen hoeveel langer u doet met LED-verlichting. Bereken wat u kwijt bent aan het laten branden van een lamp voor 1.000 uur en maak vervolgens een vergelijking. Het verschil tussen een gloeilamp en LED-verlichting is enorm, tussen een spaarlamp en LED-verlichting zit een kleiner verschil.

 

Berekening voor 10 jaar

U begrijpt dat u dezelfde formule kunt toepassen wanneer u de besparing voor 10 jaar uitrekent. Houd er echter rekening mee dat de energieprijs al jaren daalt en dit de komende jaren waarschijnlijk zo blijft.

 

Bronnen:
http://www.consumentenbond.nl/spaarlampen/extra/Verlichting-besparen/
http://magazine.eon.nl/artikelen/2014/03/bereken-uw-energiebesparing-met-led/

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.