Gebruiken gedimde lampen evenveel watt?

Allereerst gaan we in dit artikel in op de werking van een dimmer en later gaan we na wat het energieverbruik precies is.

Vraagt u zich af hoe efficiënt een dimmer nu eigenlijk is? Dan zit u bij dit artikel op de juiste plaats. Het artikel informeert over het energieverbruik van verlichting bij het gebruik van een dimmer. Allereerst gaan we in dit artikel in op de werking van een dimmer en later gaan we na wat het energieverbruik precies is bij verschillende soorten verlichting.

 

Vaak wordt er gedacht dat er bij het dimmen van spaarlampen, gloeilampen en halogeen energie bespaard wordt. Helaas is dit enkel het geval bij LED en raden wij in alle andere gevallen aan om voor een zo laag mogelijk wattage te kiezen.

 

Werking van dimmer en verlichting

Een dimmer werkt bij conventionele lampen door middel van faseaansnijding. Tijdens dit proces wordt de spanning verlaagt die door de lamp gaat en daardoor wordt de stroom die door een lamp loopt verkleind. De lagere stroom zorgt ervoor dat de lampdraad-temperatuur daalt en er minder licht uit de lamp komt.

 

Sfeer met dimmer en minder energieverbruik

Met LED-verlichting is het niet altijd even gemakkelijk om sfeer te creëren. Een LED-dimmer brengt hier verandering in en maakt het tevens mogelijk om het energieverbruik te reduceren. Kies voor LED-verlichting waarbij de meetwaarde ‘Kelvin’ zo laag mogelijk ligt om een sfeervollere lichtkleur te benaderen. In combinatie met een LED-dimmer kunt u vervolgens zelf bepalen wat de lichtsterkte wordt.

 

Energieverbruik meten bij gloeilamp, spaarlamp of halogeen

Wanneer u het energieverbruik van een lamp met dimmer zal meten is het mogelijk om de verspilling vast te stellen. Zo wordt het in een testopstelling duidelijk dat een lamp nog steeds ongeveer een kwart aan energie verbrandt terwijl er geen licht meer wordt uitgezonden. Wanneer u een lamp met een kleiner wattage gebruikt zal er bij het dimmen minder energie worden verspild. Wilt u minder energie verbruiken wanneer u uw verlichting dimt? Kies dan voor LED-verlichting met een dimmer.

 

Energiebesparing met dimmer op LED-verlichting

Met LED-verlichting heeft het wel zin om een dimmer te gebruiken. Wanneer u dimt zal er minder energie worden verbruikt en wordt de capaciteit niet volledig benut als de lichtsterkte lager ligt. Om energie te besparen met minder licht is het dus niet nodig om een LED-lamp met een lager wattage te gebruiken. U kunt zich voorstellen dat er daardoor minder beperkingen zijn. Let wel op dat uw LED-verlichting dimbaar is en dus geschikt is voor gebruik met een LED-dimmer.

 

Dimmers speciaal voor LED-verlichting

Sommige dimmers zijn zowel te gebruiken voor LED-verlichting als andere verlichting. Houd er echter rekening mee dat de lichtsterke van een LED-lamp vrij behoorlijk is en het met sommige dimmers dan ook niet mogelijk is volledig tot bijna volledig te dimmen. Bij een dimmer voor LED-verlichting is een elektronische transformator nodig om het geheel juist te laten functioneren. Vaak staat dit op de verpakking aangegeven en uiteraard zijn alle LED-dimmers uit onze webwinkel hier ook mee uitgerust. Kijk uit met LED-dimmers zonder transformator, want daarmee kunt u de LED-lampen kapotmaken, zullen deze gaan zoemen, knipperen of trillen. U kunt kiezen uit dimmers waarmee gebruik wordt gemaakt van aansnijding of afsnijding. Over het algemeen wordt aansnijding gebruikt, want alleen daarmee kan LED-verlichting optimaal worden aangestuurd.

 

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Faseaansnijding

http://www.olino.org/articles/2007/02/09/dimmer_efficientie

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.