Dit is de belangrijkste informatie op het label van LED-verlichting

Op een (energie)label voor LED-verlichting vindt u allerlei belangrijk informatie. In dit artikel hebben wij de belangrijkste gegevens opgesomd.

Op de labels van LED-verlichting kunt u de belangrijkste informatie terugvinden. U vindt op een dergelijk label hoe energiezuinig uw LED-verlichting is en andere relevante zaken.

 

Energielabel LED-verlichting

Sinds 1998 is er een bindend besluit gemaakt over het aanbrengen van labels op LED-verlichting voor huishoudelijk gebruik. Sinds deze richtlijn gesteld is werd het voor consumenten steeds duidelijker welke verlichting energiezuinig is en welke niet. Een energielabel is verplicht gesteld door de Europese Unie en is verdeeld in zeven verschillende gradaties (A++, A+, A, B, C, D en E). Het energielabel A++ is het meest zuinig en E het minst. Eerder waren er ook nog energieklasse F en G, maar deze zijn opgeheven doordat deze lampen te energieverslindend zijn. Houdt er rekening mee dat het besluit af en toe wordt herzien en energiezuinige verlichting uit het verleden soms niet meer als zodanig wordt gekwalificeerd.

 

Wattage LED-verlichting (W)

 

Op elk label wordt aangegeven van welk wattage er sprake is. Watt is de hoeveelheid energie die verbruikt wordt wanneer een lamp brandt. U kunt hiermee ook uitrekenen wat het laten branden van deze lamp kost of wat de belasting voor het milieu is.

 

Lumen bij LED-verlichting (L)

 

De wattage van verlichting wordt soms verward met Lumen. Lumen is de waarde waarmee de lichtsterkte van LED-verlichting gemeten wordt. Op deze manier bent u in staat om de ene lichtbron te vergelijken met de ander. Vanuit lumen kunt u lichtbronnen als LED, gloeilampen of spaarlampen vergelijken en wordt vergelijken nog eenvoudiger. Lumen wordt soms ook lichtopbrengst genoemd.

 

Kelvin bij LED-verlichting (K)

 

Kelvin wordt op een label uitgedrukt met de K. Kelvin geeft de kleurtemperatuur van het licht weer om te bepalen hoe wit of geel het licht is. Een lager getal geeft een geler licht en een hoger getal geeft een witter licht. Kijk naar de kleur van lampen die u al heeft ter referentie.

 

Color Rendering Index (CRI)

 

CRI is een waarde waarmee u kunt bepalen of kleur realistisch wordt weergegeven. CRI varieert tussen de nul en honderd en geeft een duidelijk beeld van wat u kunt verwachten. Hoe hoger het getal ligt, hoe beter de echtheid van het licht zal zijn en kleuren worden weergegeven.

 

Hour (H)

 

Hour is Engels voor uur en geeft aan hoeveel uur een bepaalde lichtbron waarschijnlijk brandt. Hoe hoger het aantal branduren, hoe beter dit is voor het milieu en uw energierekening. De meeste LED-verlichting noteert een verwachting van enkele tienduizenden branduren en dat is een stuk beter dan bij spaar- of gloeilampen.

 

LED-verlichting en andere verlichting vergelijk met labels

Fabrikanten zijn verplicht om energielabels te gebruiken en elk product wordt door een onafhankelijke instantie getest om tot een realistisch beeld te komen. Op deze manier wordt alle LED-verlichting binnen de Europese Unie op een eerlijke manier gekeurd en hoeft niemand te twijfelen of de informatie op een bepaald label wel klopt.

 

Alle informatie op een label wordt bij Ledhandel.nl ook weergegeven in de productomschrijving. Bekijk onze producten via Ledhandel.nl en vergelijk deze om geschikte LED-verlichting te vinden. Wilt u meer weten over een bepaald energielabel of andere informatie? Neem dan contact op met de klantenservice of schakel een specialist in.

 
Bronnen:

http://www.olino.org/articles/2013/05/11/eu-energielabel-voor-lampen-update-sept-2013

http://www.energielabel.nl/apparaten/verlichting/
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.