LED-lampen of CFL-lampen: wat is de beste keuze?

 • Geplaatst op
 • Door Richard C. Sirach
 • 1

Wanneer u twijfelt tussen LED-lampen of CFL-lampen ontdekt u in dit artikel wat de verschillende en overeenkomsten zijn.

Twijfelt u tussen het gebruik van LED-lampen of CFL-lampen? Dan raad ik u aan om dit artikel te lezen. In dit artikel gaan we in op de verschillen en overeenkomsten van LED-verlichting en CFL-verlichting. U ontdekt de voor- en nadelen van beide soorten verlichting om vervolgens de juiste keuze te maken.

 

LED-verlichting

LED-verlichting wordt over het algemeen gezien als groene verlichting. De verlichting is opgebouwd uit een groep van verschillende lampjes en gaat lange tijd mee. LED-verlichting is de meeste efficiënte verlichting die u in huis kunt gebruiken. Vindt u LED-verlichting te duur? Dan kunt u eventueel voor CFL-lampen kiezen. CFL-lampen zijn op elk locatie te plaatsen waar u op dit moment traditionele verlichting gebruikt. LED-verlichting kent de volgende voordelen:

 

 1. Het energieverbruik van LED-verlichting ligt een stuk lager dan u van traditionele lampen gewend bent.
 2. De levensduur van LED-verlichting ligt hoger dan u van traditionele lampen gewend bent.

 

LED verlichting kent de volgende nadelen:

 

 1. LED-verlichting is relatief duur. Gelukkig is deze investering eenvoudig terug te verdienen doordat de lampen langer mee gaan en energie besparen.
 2. LED-verlichting is soms koud en kil. De laatste jaren is op dit gebied veel veranderd en blijkt er ook warmer licht mogelijk.

 

LED-verlichting gaat over het algemeen 50.000 uur mee, afhankelijk van het soort verlichting dat u gebruikt. Het verbruik ligt meestal tussen de 5-10 watt.


CFL-verlichting

CFL-verlichting is in principe op iedere locatie te gebruiken en ook als u nu ergens normale verlichting gebruikt. CFL-verlichting kent een laag energieverbruik, heeft een langere levensduur en kent veel variaties in de kleur wit. CFL-verlichting bevat veel kwik en dient daardoor op de juiste manier te worden verwerkt wanneer uw verlichting wordt weggegooid. Wanneer u voor CFL-verlichting kiest is het van belang om de lamp niet teveel in- en uit te schakelen, daarmee wordt de levensduur verkort. Alle voordelen op een rij:

 

 1. CFL-verlichting is energiezuinig.
 2. CFL-verlichting heeft een langere levensduur dan normaal.
 3. CFL-verlichting zendt uit in verschillende kleuren wit.

 

Alle nadelen op een rij:

 

 1. In CFL-verlichting zit kwik en dat is niet goed voor het milieu.
 2. U verkort de levensduur bij in- en uitschakelen.

 

Over het algemeen gaat een CFL-lamp 8.000 uur mee. Het verbruikt ligt op ongeveer 15 watt.

 

Conclusie

Wanneer u overstapt op CFL-verlichting of LED-verlichting is dit op meerdere fronten beter dan conventionele verlichting. Houd er echter rekening mee dat de levensduur van LED-verlichting een stuk beter is dan bij CFL-verlichting en dat ook het verbruik een stuk lager ligt. LED-verlichting gaat gemiddeld zes keer zo lang mee en het verbruik is tot de helft minder.

 

Het aanleggen van LED-verlichting is niet altijd mogelijk binnen uw huidige infrastructuur. Neem een expert in de hand om te berekenen wat het kost om uw systeem te veranderen en klaar te maken voor LED-verlichting. Een simpele rekensom laat zien binnen welke tijd u LED-verlichting terugverdient en hoeveel energie u kunt besparen. 

 

Bronvermelding:
https://unifynl.wordpress.com/nieuws-2/green-lighting/
http://www.designrecycleinc.com/led%20comp%20chart.html

Reacties

 1. Frank Drion Frank Drion

  Vraag: ik heb laatst een lamparmatuur met een E27 fitting gekocht waarbij in de kap staat: max 25 Watt of 5 Watt CFL. Als ik er een LED-lamp in wil doen, maakt het dan nog uit hoeveel Watt die is?

  Met vriendelijke groet,

  Frank Drion

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.