De verschillen tussen dimmers voor LED-lampen en gloeilampen

  • Geplaatst op
  • Door Richard C. Sirach
  • 3
De verschillen tussen dimmers voor LED-lampen en gloeilampen

Sinds de komst van LED-lampen is er nog weinig duidelijkheid over dimmers, want hoe zit dit nu eigenlijk? Wij vertellen het u.

U wilt niet dat het licht altijd even fel schijnt - zeker niet wanneer het om uw woonomgeving gaat. Het gebruik van een dimmer maakt het mogelijk om uw verlichting precies op de juiste intensiteit af te stellen.

Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende lichtbronnen: LED-lampen, spaarlampen, gloeilampen en halogeenlampen. Alle halogeen- en gloeilampen zijn in principe dimbaar, bij sommige led- en spaarlampen is dit niet het geval. Om het niet aan het toeval over te laten is het voor een fabrikant verplicht om aan te geven of een lamp wel of niet dimbaar is. Om te zien of een LED-lamp, gloeilamp of andere lamp dimbaar is wordt dit getoond op het etiket van het product of - wanneer u het via een webwinkel bestelt - in de productomschrijving.

Voor verschillende lampen zijn er verschillende dimmers verkrijgbaar. Wanneer u interesse heeft in de toepassing van allerlei dimmers vindt u hieronder meer informatie. Meer weten over het kiezen van de juiste LEDdimmer? Ga dan verder naar het onderste deel van dit artikel.
 
 

Lamp die dimt met R-dimmer


R-dimmers zijn resistente dimmers en zijn bedoeld om gloeilampen of 230 volt halogeenlampen mee te dimmen. Bij de R-dimmer is het belangrijk om op het bereik te letten; dit bereik staat aangegeven in wattage. Wanneer uw lichtbron binnen dit bereik valt is het mogelijk om voor de desbetreffende dimmer te kiezen.
 
 

Lamp die dimt met C-dimmer


C-dimmers worden capacitieve dimmers genoemd en dimmen gloeilampen, 12 volt-halogeenlampen met een transformator, 230 volt-halogeenlampen en LEDlampen. De minimale wattage voor een dergelijke dimmer is 20 Watt en maximaal kunt u tot 315 Watt gaan.
 
 

Lamp die dimt met C- of L-dimmer


LED-lampen dimmen met een C- of L-dimmer. L dimmers worden inductieve dimmers genoemd en zijn bedoeld om gloeilampen, 230 volt-halogeenlampen, LED-lampen en 12 volt-halogeenlampen mee te dimmen.


Juiste LED-dimmer kiezen


Zoals u zult begrijpen is niet iedere LED-lamp te dimmen. U heeft dan ook een dimbare LED-lamp nodig, en daarbij natuurlijk een LED-dimmer om het geheel werkend te krijgen. U kunt LED-lampen dimmen op de conventionele manier met een LED-dimmer. LED-lampen worden vaak niet met een conventionele dimmer gedimd; wanneer u een LED-lamp op een normale dimmer aansluit zal de LED verlichting knipperen, trillen of zoemen. De elektronica van een LEDlamp werkt anders dan bij een gloeilamp of andere verlichting en daarom heeft u dan ook een speciale LED-dimmer nodig.

Ledhandel.nl is een expert in alles wat te maken heeft met LED verlichting. U hoeft zich er dan ook geen zorgen over te maken dat wij een dimmer verkopen die niet geschikt is voor LED, want op Ledhandel.nl vindt u enkel geschikte LEDdimmers.

LED-dimmers maken het mogelijk om de juiste sfeer neer te zetten en de helderheid tot in detail te bepalen. Via Ledhandel.nl vindt u LED-dimmers in verschillende varianten. De dimmers kunt u eenvoudig wegwerken en zijn eventueel zelfs op afstand te bedienen. Van het merk Ledika vindt u onder andere een LED-dimmer speciaal voor LED-strips met RF afstandsbediening, een conventionele dimmer voor aan de muur met klassiek druk/draaisysteem.

 

Reacties

  1. eagle eagle

    Goede vraag van Ton. Al weer een tijdje geleden gesteld.
    Heeft de klantenservice van Ledhandel al gereageerd? Zou wel mooi zijn (geweest).

  2. Ton Ton

    Ik heb 14 dimbare 6 watt ledlampjes op één conventionele dimmer aangesloten en deze zijn goed te dimmen zonder knipperen of bijgeluiden. Is dit schadelijk voor voor de levensduur van de lampjes en kan ik dit zo laten of moet ik een led dimmer installeren.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.