Iedereen over op LED: maar kan het lichtnet het aan?

Is het Nederlandse lichtnet wel klaar voor de massale overstap naar LED verlichting? U leest het in dit artikel.

Sinds 1 september 2012 is het in de Europese Unie niet toegestaan om gloeilampen te verhandelen. Iedereen gaat daardoor vroeg of laat over op LED of gloeilampen. Het verbod is in korte tijd ontstaan en sinds 1 september 2009 van kracht en met dit verbod zijn we een geheel andere weg ingeslagen. In eerste instantie is de 100 Watt gloeilamp afgeschaft, later de 75 Watt gloeilamp en vervolgens de 60 Watt gloeilamp met alle andere gloeilampen. Sinds het verbod zijn er nog geen problemen met het lichtnet ontstaan, maar de vraag is of het lichtnet het aankan wanneer we in toekomst eventueel overstappen van een mix tussen gloei- en spaarlampen met LED verlichting naar 100% LED verlichting.
 

Iedereen over op LED

Iedereen heeft het over LED, want deze vorm van verlichting is zeer energiezuinig en dat scheelt behoorlijk op uw energierekening. Wanneer u investeert in LED, is deze investering dan ook snel terug te verdienen, en wordt de keuze tussen een spaarlamp of LED vrij gemakkelijk. Anders moet u snel een keuze maken wanneer LED verplicht wordt gesteld, en er een verbod komt op de spaarlamp, zoals dat ook met de gloeilamp is gebeurd. Denkt u dat iedereen straks overstapt en het in de toekomst misschien zelfs verplicht wordt met oog op het milieu? Wij denken dat een verbod op de spaarlamp nog ver weg is en dit er misschien nooit komt, maar dat we langzamerhand overstappen naar LED verlichting lijkt onvermijdelijk.
 

Invloed van LED op het lichtnet

Hoe zit het nu eigenlijk met de invloed van LED op het lichtnet als iedereen straks overstapt? Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is een rapport op te vragen dat ingaat op de invloed van LED op het elektriciteitsnet. Het rapport geeft aan dat er bij LED verlichting vaak wordt bezuinigd op het voorschakelapparaat om de producten goedkoper op de markt te brengen. LED verlichting wordt daardoor goedkoper geproduceerd, maar tegelijkertijd treedt hierdoor vervuiling op het elektriciteitsnet op. De vervuiling zorgt ervoor dat er bij grootschalige toepassing grote netverliezen mogelijk zijn en er daardoor problemen kunnen ontstaan met apparaten die op hetzelfde net staan aangesloten.
 

Tegelijk wordt ook de installatie waarin LED verlichting wordt opgenomen zwaarder belast dan normaal het geval is. De nadelen kunnen worden weggenomen door een filter van goede kwaliteit aan te brengen. LED geeft bij een juist voorschakelapparaat minder belasting en onbalans binnen het netwerk. Door een herziening van de Ecodesignverordeningen is het straks niet meer mogelijk om vervuilende LED verlichting op de markt te brengen. De herziening van de Ecodesignverordeningen geeft elke LED fabrikant de verplichting om een goede filter in te bouwen, waardoor het lichtnet niet bovenmatig wordt belast. Ons lichtnet en uw installatie wordt op deze manier beter beschermd tegen de invloed van LED.
 

LED verlichting bestellen en installeren

Wanneer u op het punt staat om LED verlichting te bestellen bent u bij Ledhandel.nl aan het juiste adres. Wij leveren professionele LED verlichting van Ledika met minimaal 2 jaar fabrieksgarantie. De verzending is gratis in Nederland en België vanaf €50,- en wanneer u op werkdagen bestelt wordt het pakketje de volgende dag verzonden met PostNL. In de webwinkel kunt u terecht voor LED inbouwspots, schijnwerpers, dimmers, TL buizen, LED-strips voeding, panelen en meer. Neem direct een kijkje in de webwinkel en bestel.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.